Peygamber Efendimiz hangi gün tırnak kesilmez?
Gece tırnak kesilir mi? Tırnak kesme günleri Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetine elverişli tırnak kesimi ile hem tırnak temizliğinizi sağlayabilir üstelik en basit durumu ile ekstradan sevap kazanabilirsiniz. Halk arasında gece tırnak kesmenin mahzurlu olduğu yönündeki görüşlerin tersine tırnak kesimi ile ilgili bilinmeyenleri sizlere iletmeye çalıştık. ‘Sünnete göre tırnak kesimi nasıl olmalı?’ sorusunun yanıtı için haberi inceleyebilirsiniz. Tırnak kesme adabı: Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetine elverişli bir hayat biçimi demek; Allah (c.c)’un rızasını kazandıracak ameller işlemek ve onun yasaklarından kaçarak emirlerine adapte olmak ile sağlanır. Güne er başlamak, yemekten evvela ve sonra elleri yıkamak, teheccüt namazı kılmak, suyu 3 defada yudumlamak, bir şey yiyip içerken bismillah çekip Elhamdülilllah demek, hayırlı işlere sağdan başlamak, esnerken ağzı kapamak, ölmüş kimsenin gözlerini kapamak, Allah’ın selamını vermek, hediyeleşmek gibi daha pekçok tutum Peygamber Efendimiz (SAV)’in hayatımıza geçirilebilir sünnetlerindendir.
Hangi günler tırnak kesilir Diyanet?
Sünnet bilinciyle hareket ederek yapılabilecek bu gibi davranışlar hem dünya hayatımızı güzelleştirir iken üstelik kolayından sevap kazanmamıza vesile olur. ”Temizlik imanın yarısıdır!” biçiminde buyuran dinimizde vücut temizliğine alaka göstermek de epey önemlidir. Bizlerde Peygamber Efendimiz (SAV)’in sünnetine elverişli na sizler için değinmeye çalıştık. Günlük yaşamda yapabileceğimiz sünnetlerden biri olan tırnak kesme şeklinin sünnete elverişli durumu… Ellerimiz ve ayaklarımızın parmak uçlarındaki, parmakları dış etkilerden koruyan boynuzumsu madde olarak söylem edebileceğimiz tırnaklar aradan vakit geçtikçe uzar.
Çarşamba günü neden tırnak kesilmez?
Estetik açıdan uzun tırnak göze daha hoş geldiği için hijyenikliği yapılsa dahi tırnak uzatma davranışı Peygamberimizin sünnetine ters bir haldir. Allah (c.c)’un rızasını kazanmak için keseceğimiz kurbanda Zilhicce’nin esasen, kurban kesileceği vakte kadar (10 gün) tırnakları ve saçları kesmek elverişli değildir. Bu vaziyet ”Zilhiccenin on günü girer de biriniz kurban kesme niyetinde olursa bundan sonra saçından ve vücudundan hiç bir şeye dokunmasın (yani tıraş olmasın, tırnak kesmesin)” (Müslim, es- Sünen, el Ezahi) Bayramda Kurban kestikten sonra saç ve tırnak kesimi yapılabilir. Kurban kesileceği vakte kadar ki on günde tırnak kesilmesinin elverişli olmamasının hikmetlerinden birisi de, vücuttan kıl ve tırnak kesmemekle en ufak parçanın dahi kurbanın parçaları, tüyü ve tırnağı karşılığında ateşten azat edilme içindir. Yalnızca hac yahut umre ihramı boyunca yasaktır; bunun dışında her daim kesilebilir.
Bir cevap yazın