Seferi kaç gün sonra biter?
Sefer Hâlinde Kaç Güne Kadar Namaz Kasredilir? Bulunduğu kent ve köyden sefere niyet ile yola çıkan kimse oturduğu şehre ve köye geri dönmedikçe yahut gittiği memlekette asgari 15 gün kalmaya (ikâmete) niyet etmedikçe seferî sayılır, namazlarını kasreder. Misafir olarak gidilen yerde 15 gün ikâmet niyeti yolda iken yapılsa hakiki değildir. Yolculuk bittikten sonra yapılırsa hakiki olur. Bir iş tâkibi gibi bir sebeble 15 gün ikâmeti niyet etmeksizin meydana gelen misafirliklerde iş olmayıp bir ay dahi kalınsa namaz kasredilir. Zira 15 günlüğüne ikâmet niyeti yoktur. 15 gün oturmaya niyet edilen yer, tıpkı yer olması gereklidir. Ayrı farklı kent ve kasabalarda toplam 15 gün oturmaya niyetli yolcu, mukim sayılmaz. Seferîlik hükmünden çıkmaz. İkâmete niyet, tam 15 gün olması gereklidir. Bir yerde bir hafta kalmaya niyet edip, hafta dolunca bir 10 gün daha kalmaya niyet edilirse ikâmet zamanı 17 gün olmakla birlikte, seferîlik hâli son bulmaz, namazı kasra devam edilir.
Seferi nasıl olunur kaç gün sürer?
Çünkü müddetler tek tek belirleme edilmiş, ikâmete niyet çabucak 15 gün olarak yapılmamıştır. Bir ademoğlu 3 günlük yolculuğa niyet ederek yola çıktıktan sonra sefer müddetini doldurmadan geri dönmeyi istese, konuk hükmünden menfaat ve bundan sonra namazlarını tam kılar. Yine sefer müddeti bitmeden bir yerde kalmaya niyet edilmekle seferîlik hükmü son bulur. Soran : Değerli kardeşimiz,
Bir konuk, bulunduğu yerde on beş gün durmayı niyet etmeyip bugün, yarın çıkacağım diyerek uzun vakit orada kalacak olsa, gene konukluk hükmünden çıkmaz. Öyle ki, bir beldeye gidip belli bir işini gördükten sonra dönmek kararında olan bir kimse, o işin on beş günden az bir vakitte yapılamayacağını bilmedikçe gene sefer hükmünden çıkmaz, mukim sayılmaz. Eğer on beş günden evvela bitmeyeceğini biliyorsa, niyet etmese dahi mukim sayılır. Bu bakımdan on beş günden çok kalacağı mutlak olmayan bir halde on beş günden çok kalmış olsa dahi seferi sayılır.
Bir cevap yazın