Karaman’dan ne alınır?
Karaman ilinin eski ismi Larende’dir. Şehir Selçukluların elinde iken islamlaşmıştır. Çok eski tarihi geçmişi olan, değişik ekonomi ve kültürlerin karışıp kaynaştığı Karaman, pekçok medeniyetlere beşiklik etmiş, en eski çağlardan itibaren bölgeler arasındaki kültür aracılığı rolünü de üstlenmiştir. İlimizde söz hususu medeniyetlerin özelliklerini yansıtan, tarihi, turistik, kültürel ve arkeolojik bakımdan ehemmiyet arz eden pekçok yapıt vardır. Hititlerden başlamak üzere Roma, Bizans, Karamanoğulları ve Osmanlılardan kalma aniden çok abide, yazıt, kilise, manastır, kale, köprü, sarnıç, cami, külliye, türbe, kümbet, han, hamam gibi yüzyıllık yapıtlar bulunmaktadır. Türkçenin Başkenti Karaman “Gelin Tanış olalım – İşi basit kılalım – Sevelim sevilelim – Dünya kimseye kalmaz”. diye insanları sevgi, müsamaha ve birliğe çağıran Yunus Emre’nin Türbesinin İlimizde bulunması, Mevlana’nın Annesi ve Abisinin mezarlarının İlimizdeki Aktekke Camisinde bulunması itikat turizmi yönünden büyük ehemmiyet arz etmektedir. Ayrıca Karaman Anadolu’yu Akdenize bağlayan İpek yolu üstünde olması varlıklı tarihi, kültürü, zanaat birikimi, naturel güzellikleri, mutfağı, eşsiz florası, somut olmayan kültürel miras birikimi ve misafirperverliği ile değişen gezgin profilinin talep ettiği bütün özelliklere sahip bir destinasyon pozisyonundadır.
Karaman’da ne nerede yenir?
Yunus Emre’nin mezarını görüşme etmeden, – Mevlâna’nın annesi Mümine Hatun’un Aktekke (Mader-i Mevlâna) Camii’ndeki mezarını görmeden, – Karaman Kalesi’ne çıkıp, Karaman’ı seyretmeden, – Binbir Kilise, Madenşehir, Deyle ve Derbe’yi gezmeden, – Otantik Taşkale Kasabası, Tahıl Ambarları, Manazan Mağarası, İncesi Mağarası ve Gürlük Mesire Yeri’ni görmeden, – Ermenek, Zeyve Pazarı’na gidip su değirmenleri ve su ile çalışan hızarın fotoğrafını çekmeden, – Karaman’ın ünlü calla, etli pide, arabaşı, batırık, şebit pilav, tarhanabaşı, küncülü helva, üzüm helvası, su böreği, guymak, Zeyve Kebabı ve cevizli bandırmasını yemeden, – Bisküvi, çikolata, gofret, bulgur, un ve Taşkale halısı almadan, – Karaman’ın ünlü elmasını yemeden, – Karaman’ın koyununu görmeden, dönmeyin… Karamanın neyi ünlü, Karamanın nesi meşhurdur Karamanın ünlü şeyleri; Karamanın Koyunu, Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türkiyenin Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması..
Karaman Nasıl Bir Yer?
Karaman’ın Neyi Meşhurdur? Karaman’dan Ne Alınır? Karaman ilimiz, İç Anadolu’nun güneyinde yer alır. Denize kıyısı olmayan şehrin yolculuk konusu ile ilgili sağladığı imkanlar tarihi ve kültürel açıdan önemlidir. Yazın yahut kışın kolaylıkla görüşme edilebilen Konya Karaman gezilecek yerler listesi yapanlar için önerilerimiz yazımızda yer almakta. Türk akınları neticesinde Anadolu Selçuklularının eline geçen kale, Karamanoğulları Beyliği yönünden merkez olarak kullanılmıştır. Anadolu geneline hakim olmaya başladıkları süreçte şayet Osmanlılar kalenin hakimi olmuştur. Yaklaşık 900 senedir ayakta olan kale, Anadolu’daki en eski yapılardan birisidir. On beşinci yüzyılın ortalarında restore edilerek günümüze kadar ulaştırılabilmiş bir kaledir. Şehir merkezinde bulunan İmaret Camii’n kitabesi bu güne kadar korunabilmiştir. Kitabedeki Osmanlıca metinde, caminin yapım tarihi olarak 1433 yılından söz edilir.
Bir cevap yazın