Hareket Enerjisini Elektrik Enerjisine Dönüştüren Alete Ne Denir

Elektrik Enerjisini Işığa, Harekete ve Sese Dönüştür Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde maliyeti elverişli malzemeler kullanarak elektrik enerjisi elde edip enerjiyi ışık, hareket ve ses enerjisine dönüştüren bir mekanizma tasarlayacağız. Hastanede elektrik akımının kesilmesiyle beraber ameliyathanedeki hekimler, laboratuvarda analiz yapan laborantlar, röntgen çeken teknisyenler, diyalize tabi hastalar ve asansörde bulunanlar telaşlanır fakat bu kaygı kısa sürer zira döneme jeneratörün ürettiği elektrik akımı girer. Günlük yaşamda kullandığımız elektrik enerjisi, elektrik santrallerindeki türbinlerden elde edilir. Türbinleri harekete geçiren enerjinin anne kaynaklarıysa çeşitlidir. Örneğin fosil yakıtlar, radyoaktif elementler yahut dinamik su gibi. Elektrik santrallerinde fosil yakıtların yakılması yahut radyoaktif elementlerin bozunması neticesi açığa çıkan enerji ile su ısıtılır.

Elde edilen yüksek basınçlı su buharının türbinleri hareket ettirmesiyle de elektrik enerjisi elde edilir. Hidroelektrik santrallerdeyse yüksek süratle akan suyun hareket enerjisi direkt olarak türbinleri çevirmek için tüketilir. Hareket enerjisinden elektrik elde edilmesini gerçekleştiren araçlardan biri dinamolardır. Bisikletin pedalı çevrildiğinde dinamonun içindeki bobin hareket ettirilerek elektrik elde edilir ve bu elektrik farların ışık yaymasını sağlar. Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde maliyeti elverişli malzemeler kullanarak elektrik enerjisi elde edip enerjiyi ışık, hareket ve ses enerjisine dönüştüren bir mekanizma tasarlayacağız. Dinamo vazifiyeti görecek redüktörlü motora 0,5 cm uzunluğundaki vida ile plastik kolu sabitleyelim. Kırmızı iletken kabloyu motorun (+) kutbuna, kara iletken kabloyu motorun (-) kutbuna bağlayalım. Redüktörlü motoru çift taraflı bant ve kablo bağını kullanarak “T” şeklindeki tahtaya sabitleyelim.

Kablo birleştiriciyi çift taraflı bant kullanarak düzeneğimizin tabanına sabitleyelim. Redüktörlü motordan çıkan kabloları görseldeki gibi kablo birleştiriciye bağlayalım. Bu aşamada düzeneğimizin LED ampul, DC motor ve ses yapımcı arasındaki ilişki işlemlerini yapıyoruz. LED ampulü soldaki tahtada bulunan deliğe yerleştirelim ve silikonla sabitleştirelim. DC motoru ortadaki tahtaya çift taraflı bant ve kablo bağını kullanarak görseldeki gibi sabitleyelim. DC motorun (+) ucuna al iletken kabloyu, (-) ucuna kara iletken kabloyu bağlayalım. Ses yapımcının bağlantısını uygulamak için pin kabloyu (dişi-dişi) makas ile ortadan ikiye keselim.

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir