Kars'ın Neyi Meşhur

Kars’ın Neyi Meşhur

Kars peyniri nasıl yapılır? Kars’ın meşhur yemekleri ve Kars peynirinin tarihi ile ilgili merak edilen soruların yanıtları yazımızda… Geniş bir arazi yapısına sahip olan Kars’ta hayvancılık ve yayla hayatı çok mühim. Yaylalarda kurulan mandıralarda türlü süt ürünleri üretiliyor. Özellikle Kars gravyer peyniri, yöre halkının geçim kaynaklarından birini meydana getiriyor. Tarih incelemecileri Kars’ ın ismini, Kafkasya‘dan gelerek (M.Ö. 130-127) Kars etrafına yerleşen Karsaklar’ dan aldığını söylerler. Bir rivayete göre de Horasan’ dan göçen Türk boyları, karla örtülü dağların eteklerinde akan sulara ve bu suların meydana getirdiği gölcüklere hayran kalmışlar. Kaşgarlı Mahmut’a göre Kars sözcüğü, deve ve koyun yününden uygulanan bir tür giysi demekmiş. Karsak dahi derisinden kürk uygulanan bir tür step tilkisiymiş. Hatta bu hayvanı kendilerine simge olarak kabul eden Karsaklar dahi isimlerini step tilkisinden almışlar.

Orhan Pamuk, meşhur Kar isimli romanında kendine esin veren Kars’ı şu şekilde anlatmıştı: “Bir vakitler Türkiye‘nin 10 büyük şehri arasında yer alıyordu Kars. Son 70-80 senelik öyküsünde yoksullaşma, yoksullaşma ve nüfusun azalması var. Eskiden kışın donan Kars Çayı‘nın üstünde buz pateni yapılır, yazın dahi balolar düzenlenirdi. Yaylalarda kurulan ‘zavot’ isimli geçici mandıralarda süt ürünleri üretiliyor. Peynir çeşitleri arasında hususi bir yere sahip olan Kars gravyer peyniri, yöre halkının geçim kaynaklarından biri. Bununla beraber sucuk, pastırma ve kavurma yapımı dahi süregelen. Kağızman ilçesinde yeşillik ve meyve yetiştiriciliğinin beraberinde arıcılık ve hayvancılıkla geçim sağlanıyor. Hayvanlardan elde ettikleri kıl, yün ve yapağılar halı, kilim, heybe ve keçe yapımında kullanılıyor.

Beslenmede bilhassa hamur işleri, tahıl ürünleri ve hayvansal besinler ilk sıralarda yer almakta. Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (haside), Pişi, Mafiş, Lokum (lokma), Kesme çorbası, Erişte aşı, Hangel (mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Piti kebabı, Kurze esas yemekleri. Erişte aşının mayhoş olmasını dilerseniz erişteyle beraber 4-5 kuru kayısı ekleyebilirsiniz. Piti kebabına zerdeçal ekleyip değişik bir tat yakalayabilirsiniz. Erzurum, Van, Kayseri, Kars ve Sivas illerinde uygulanan kete kahvaltıda yahut başka yemeklerin beraberinde ekmek olarak kullanılır. Kars’ın en meşhur yiyecekleri ve yerleri… Türkiye’de bulunan her şehrin kendi tarih ve kültürünü yansıtan gezilip görülecek yerleri ile meşhur gıda ve içecekleri bulunmaktadır. ve naturel güzellikleri ve varlıklı mutfağı ile orayı görüşme edenleri tesiri altına almayı başarmış şehirlerden biri olarak söylem edilmektedir. tarihte pekçok medeniyet ve devletin yerleşim yeri olarak tercih ettiği ve yaşamını sürdürdüğü bir Anadolu toprağı olmaktadır.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir